lördag 23 februari 2013

Lite lchf vardagsmat

Hittade lite bilder på mobilen som jag glömt bort att lägga upp på bloggen på mat jag lagat så här kommer de!                                                            
På tallriken ligger köttfärsbiffar, enklaste varianten: Kryddade med svartpeppar och salt, precis som vanliga hamburgare. Gjorde fyra stora som jag stekte i stekpannan och som tillbehör en fräsch sallad med min vanliga "gucca" = en del rysk yoghurt, en del majonnäs, vitlök, citronsaft, svartpeppar, salt och 1-2 avokados som jag mixar ihop till en sås.

Ibland finns det skinstek med svål kvar att köpa på Netto och då passar jag på för detta kött är fritt från tillsatser. Hur grisen mår vågar jag inte tänka på för den är från Danmark. 
Kryddar köttet med peppar, salt och örtkryddor om jag har hemma. (Timjan eller rosmarin) och lägger på smör på svålen. Grillar i ugnen på 200 grader med en köttermometer så köttet blir perfekt. 
Till detta gjorde jag en sås på svamp, schalottenlök och creme fraiche - jag tar fettet från köttet och fräser svampen och löken i. 
Kokt blomkål och lite grönt som tillbehör. 
Svålen är krispig och fruktansvärt god att äta och åker in i munnen först! 



LCHF-pannkakor a la fredagsmos

Fick lära mig ett nytt ord på jobbet igår: "Fredagsmos" och insåg att det passar mig perfekt, för åtminstone jag känner mig rätt mosig när jag kommer hem på fredagskvällen efter en hel arbetsvecka. Satt och funderade på vad jag skulle äta, hela vägen hem på spårvagnen och kunde ärligt inte komma på något. Gick in på Netto och köpte lite grejer men hade ändå ingen direkt idé om vad jag skulle hitta på att äta. Trött och ville ha något snabbt. Det är ju då de flesta springer förbi pizzerian eller kebabstället och köper något färdigt att ta med hem...funkar inte för mig.
Väl hemma hittade jag resterna av köttfärslimpan jag gjorde häromdagen: Fylld med fetaost, svarta oliver, vitlök och oregano. Tog fram den och tänkte värma upp den, då Oliver kom hem och deklarerade att han var URHUNGRIG! Där rök köttfärslimpan som jag ändå inte var sugen på. Hade köpt med mig LCHF-bilagan från Aftonbladet men hittade inget recept där som föll mig på läppen heller..äh, det får bli pannkakor!
Börjar gräva i skåpen efter ingredienser: Mandelmjöl - slut och ingen mjölk hemma.
Får väl göra pannkakor på det jag har hemma då!
Ingredienser:
2 ägg
1 tsk salt
3 dl grädde
1 dl Philadelphiaost
2 tsk Steviaströ (måste sluta med detta gift också)
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk

Vispa äggen hårt med salt och strö. Blanda ner grädde och Philadelphiaost och vispa tills det är blandat fint.
Blanda ihop kokosmjölet och husken och vispa ner i smeten.
Skeda ner som plättar i stekpannan - använd gärna kokosolja för smör bränner pannkakorna fort och ha inte på för hög värme. Det blev åtta plättar på den här mängden pannkakssmet.

Tillbehör:
En del grädde och en del Philadelphiaost, vispas ihop. Smaksätt gärna med lite vaniljpulver och Steviaströ (uteslut gärna). Blanda ner någon form av bär. Jag hade blåbär och hallon.

Smaken blev väldigt bra faktiskt! Oliver fick äta upp två av dessa plättar för jag blev fort mätt och hans spontana kommentar var: - Det smakar ju pannkakor!
DÖH! :D

fredag 22 februari 2013

Våra vanligaste tillsatser

Nog har vi lärt oss vid det här laget att socker är dåligt oavsett om man följer LCHF eller inte.
Däremot verkar det som att folk inte riktigt förstår att socker har många olika namn och den ena sockertillsatsen är värre än den andra:
1.

Glukossirap eller majssirap (äldre benämning stärkelsesirap) är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse, ris, vete, potatis eller annan stärkelserik råvara. Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller avsackaros (socker).
Glukossirap kan tillverkas genom att man blandar majsstärkelse med propylenoxid och fosforoxiklorid. En kemisk reaktion inträffar och saltsyraoch fosforsyra bildas samtidigt som stärkelsen i majsen kloreras. Om den färdiga blandningen skall få en ljus färg behandlas den med svavelsyra. Blandningen snabbtorkas sedan till ett pulver och används till exempel i frukostyoghurt, fiskgratäng eller salladsdressing. Källa: Wikipedia
 Göran Petersson, som är professor i kemi och biologi vid Chalmers i Göteborg varnar för Glukossirap men jag har läst många artiklar från USA som verkligen varnar för denna ingrediens då de spannmål som används för att utvinna glukossirap är även GMO-grödor. 
2. Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen. Källa: Wikipedia 

Även här finns varningar om substansen:
Om folk som tränar mycket på gym publiceras flera försiktighetsåtgärder i Europa, i America menar flera läkare och föreningar att det är farlighet. Heart American Health Association anklagar det för hjärta, njure, lever problem (till cancer), övervikt m.m. Det verkar som att maltodextrin har samma effekter på kroppen som MSG (Glutamat). 


3. Stärkelsen kommer från potatis, majs, tapioka eller ris och har behandlats, modifierats kemiskt, för att den färdiga produktens konsistens inte ska förändras då den lagras.
Den modifierade stärkelsen ger fabriksmaten den struktur och konsistens som försvinner när tillverkarna utesluter dyrare och mer svårhanterliga råvaror som ägg och grädde. Man har dock för länge sedan insett att det inte räcker med att härma de äkta varornas smak och färg, utan även det som på livsmedelsteknologernas språk kallas mouthfeel, hur maten upplevs i munhålan, måste med olika metoder imiteras. Särskilt i de många lightprodukterna, där man tagit bort en stor del av det naturliga fettet, spelar den modifierade stärkelsen en viktig roll. Källa: Äkta Vara 
4.5.6.7.8...alla SÖTNINGSMEDEL! 
Det var bara vad för olika sorters socker du kan hitta i vår mat. Idag läste jag innehållsförteckningen på någon slags "mörad" Rostbiff på Netto och den var så full av tillsatser att det tom stod med tydliga fina bokstäver att det fanns SMAK AV KÖTT!  Hur många läser faktiskt vad som finns i köttet de köper..man tar ju liksom för givet att det bara är kött i köttet, även om det är hästkött!
Varför det är så mycket debatt om hästköttsskandalen är framför allt för mig att de hästar som gått till slakt antagligen varit sjuka, fulla med antibiotika, mediciner osv - alltså inte tjänligt kött. Man skickar inte en frisk, fin häst på slakt liksom..så när jag hör folk säga att man kan ge bort detta kött till fattiga, då har man inte ens tänkt på VAD för typ av KVALITÉT det är på djuret innan det slaktades.




Låter det gott?
Njae....
Vill du veta mer?
Kolla in www.äktavara.org  

Ett bra tips är även att se flimen som ligger på mitt blogginlägg här "Många bäckar små, blir till en stor å".  


onsdag 20 februari 2013

Bröstcancer och LCHF

Så var det dags igen för lite LCHF-häxjakt...kvällspressen skriker ut det på löpsedlarna men även Metro har rubriken:
Forskare varnar: LCHF kan göra bröstcancer vanligare 
och för en gångs skull läser jag igenom vad som skrivs och inser ganska snabbt att:
* Snabbmatsvågen under 90-talet vara en bidragande orsak till ökningen.
* Bröstcancer är mycket vanligare i storstäderna än på landet. Det har att göra med levnadssättet i storstäderna med mer snabbmat och även mer alkohol.
* En annan viktig anledning är att kvinnor föder färre barn, och att det dessutom sker allt senare.
* Bröst hos kvinnor som inte fött barn är känsligare och utvecklar större risk för cancer. Långa amningsperioder kan skydda i viss mån.


Henrik Lindman vill inte avråda alla från att börja med GI eller LCHF, men tycker att man ska fundera en gång extra på de risker som kan finnas med dieterna.
OCH ÄNDÅ ÄR DET JUST LCHF SOM KAN ÖKA RISKERNA FÖR BRÖSTCANCER!!!???

Överläkare Henrik Lindman arbetar på onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han leder många forskningsprojekt inom bröstcancer.
Jag tror att herr Lindman antingen är felciterad eller så är det synnerligen besynnerligt att anse att just LCHF och GI ska vara den bidragande orsaken till att bröstcancer blir vanligare när just denna variant av kostliv ökat successivt sedan ca åtta år tillbaka. 
Jag ser inte riktigt sambandet - gör du? 

Citerar från den länkade artikeln: "Under de senaste åren har det kommit en hel rad liknande forskningsrapporter som visar att höga blodsockernivåer verkar ge sämre prognos vid till exempel äggstockscancer, livmoderhalscancer, bukspottkörtelcancer, lungcancer, tarmcancer och bröstcancer.

I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har forskarna också hittat samband mellan höga blodsockernivåer hos annars friska personer och risk att utveckla cancer senare i livet. I den europeiska studien löpte kvinnor med högst blodsocker 70 procent högre risk att dö i cancer än de som hade lägst. För män är ökningen ungefär densamma, om prostatacancer, som inte är kopplat till blodsocker, tas bort från analysen.

– Ju mer man ökar sitt blodsocker, desto högre risk är det att få cancer, säger Tanja Stocks, vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, Umeå universitet, som är ansvarig för den europeiska studien av över en halv miljon personer.

En förklaring till fenomenet kan vara att cancerceller har smak för sött. Redan på 1920-talet visade den tyske Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller förbränner väldigt mycket socker. Normalt använder sig kroppen av syre i sin ämnesomsättning. Men cancertumörers energiproduktion liknar mer en muskel som tränar hårt. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och bildar mjölksyra."

Så jodå, det måste vara LCHF som är orsaken, det fattar ju varenda människa! 
*trött* 




söndag 17 februari 2013

Sockerberoende Viktväktare

Som LCHF:are är Viktväktarna rena motsatsen till LCHF. Jag har aldrig varit viktväktare i ordets rätta bemärkelse men jag har precis som alla andra försökt äta enligt deras program, utan att räkna points för där gick gränsen för mig. Jag fattade aldrig poängen med pointsen! *S*
Sedan nyår har ju Viktväktarna kört hårt med sin reklam och jag fnyser varenda gång och fnyste dubbelt så mycket när Shirley Clamp dök upp i reklamen. Fnyste ännu mer när jag fick bekräftat att hon inte ens gått ner i vikt genom Viktväktarna utan betalat tusentals kronor för att gå ner i vikt med någon annan form av program som jag aldrig hört talas om. Den heter Bûlow tydligen och kostar massor.
Frågan är väl om det spelar någon roll om hon kört Viktväktarprogram eller Bülows program.
Kommer hon hålla den här vikten?
Hur länge kommer hon hålla den?
Hur falsk tycker man inte både Viktväktarna och Shirley Clamp är?
Jag reagerar mest över själva företeelsen; att profitera på människors olika "olyckor". Just inom bantningsindustrin lovas det högt och lågt och många företag har blivit anmälda för falsk marknadsföring osv. Men vissa företag är så att säga "godkända", bland annat Viktväktarnas program.

Det som känns som motsatsen hos Viktväktarna mot LCHF är jojobantningen:

- Man går upp ett antal kilon för att sedan dra igång med kaloridieter av olika slag och gå ner antalet kilon under konstant behärskning vilket i sig är beundransvärt, det har jag ju aldrig klarat av mer än i några månader i taget. Klassikern är ju att gå ner 10 kg och sedan gå upp 20 kg och för varje kilo man går ner går man upp det dubbla och slutar på 170 kg, som jag gjorde...så VARFÖR ger man sig på det igen, igen och igen???
Jag har fundrerat på detta länge nu och häromdagen fick jag svaret insåg jag en sak;
En tjej i gruppen för Sockerberoende uttryckte att man sparade points hela veckan för att på helgen svulla i något sockrigt, tex tårta, godis, fikabröd eller liknande. Saken är ju den också att sockerberoendet upprätthålls hela veckan genom att äta bröd, pasta, ris etc. Viktväktarmat är fylld med diverse kolhydrater och sockersubstitut...så sockerberoendet bryts ju aldrig.Viktväktarna har massor med olika typer av godis och desserter, som du antingen kan köpa färdiga eller göra själv.
Det var då jag insåg varför så många som anammar kaloridieter tycker att lågkolhydratdieter är så "dumma". Vi äter ju inte socker!
Detta är en sanning med modifikation då det även inom LCHF:sfären finns sockerberoende som bakar både kakor, bröd och gör desserter under ursäkten att det är ju inte så mycket kolhydrater i det.
Är man sockerberoende är det lika jobbigt att läsa om alla kakor, bullar, tårtor och desserter som tillagas inom LCHF, som det är inom Viktväktarna eller det som finns överallt annars.

  - Eller som den gastric bpypass-opererade killen sa när jag sa något om sockerberoende till honom i ett samtal,  att han hellre skulle dö än att sluta med socker helt. Något gott måste man ju få unna sig!
Vågar viktväktarälskarna inse att de fortsätter sitt sockerberoende även när de går ner i vikt?
Skulle de kunna tänka sig att sluta spara points eller svälta nästa dag enbart för få i sig en extra macka, en tårtbit eller en chokladkola?
Det är inte vågen som säger om du är sockerberoende, det är din hjärna.
Det spelar ingen roll om du går ner 40 kilo om du inte bryter ORSAKEN till viktuppgången.
Det funkar inte ens att amputera magsäcken!
Jag sökte in till en av de där "andra" gastric-bypass-grupperna idag på FB, bara för att kolla vad och hur de tänker. Bara för att lära mig mer. Det var väldigt mycket tjöt om flyt hit och flyt dit och grattis hit och dit om viktnedgångar. Ingen pratade om orsakerna eller om sockerberoenden etc.
Det gör man inte!
Man talar bara om VIKT!
Jag ser det även på LCHF-forumen och minns alla diskussioner i fikarummet på jobbet om hur många kilon man tänkte gå ner eller som man hade gått upp etc.
Vikten är bara ett symptom på att det är något som är fel!
I mina tankar funderar jag på varför fullt intelligenta, läskunniga människor går på detta med Viktväktarna...men det är kanske inte IQ man behöver för att förstå sitt beroende eller nej - fel - för att ERKÄNNA sitt beroende.
Okej, jag gillar socker...vad ska DU göra åt det?
Jag måste själv vilja och klara av att se ett liv utan den där drogen.
Så är det med alla beroenden - klarar jag av att våga säga nej till den där "vännen" som följt mig så många år?
Vi fnyser åt människor som inte kan låta bli alkohol, piller och narkotika men socker är okej att stoppa i sig så länge man inte blir fet av det, eller hur?
Det är plötsligt DÅ som det inte är okej, för då får du alla fördomarna kastade i ansiktet:
DU ÄR FET!
DU ÄR MISSLYCKAD!
DU HAR DÅLIG KARAKTÄR!
Blir lika less på det som allt tjat om träning. Du KAN INTE träna dig smal! Du kan träna dig stark och få bättre kondis men går du raka vägen från gymmet med en banan i handen in på pizzerian, då får du räkna med att du fortfarande kommer ha problem med vikten.
Så..vågar du inse orsaken bakom ditt viktproblem? (Ja, det finns smala som är sockerberoende också.)

KLICKA PÅ LÄNKEN
Och du som inte orkar klicka på länken citerar jag från sidan:

Självdiagnostest UNCOPE © *

Testa dig själv genom att svara på dessa s k Screeningfrågor för sockermissbruk och sockerberoende. OBS! Tänk på att "sötsaker" kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och dylikt.
  • Har du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?
  • Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?
  • Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?
Med fyra eller flera positiva svar finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende..." 

Jag  förstod också i den här svängen att jag inte lyckades bryta mitt sockerberoende heller de åren mellan 2005-2010 när jag körde lågkolhydratmat/Atkins för jag åt ändå för mycket socker i form av nötter, sötningsmedel, sötad yoghurt och glass och ibland frukt. Jag fortsatte att upprätthålla mitt beroende och därför klarade jag inte att hålla mig från sockret i längden - jag var bara fokuserad på vikten och insåg inte riktigt orsaken till mina viktproblem.
När jag verkligen förstod det (ett år efter att jag började LCHF), det var då det verkligen började hända saker och jag vet idag att det är därför jag klarar mig från att falla tillbaka till beroendet. Idag KAN jag äta något litet LCHF-bakverk men det måste ändå gå månader emellan för annars triggas jag ändå.
Idag får jag inte panik av att tänka att jag ALDRIG kan äta en "vanlig" kladdkaka eller alla de där kaksorterna som jag knarkade förut och det handlar inte bara om att må bra, gå ner i vikt osv. Det är slags frihet och en psykisk, känslomässig balans i mina tankar att faktiskt slippa vara beroende av något som får mig att må så dåligt att jag i vissa lägen inte ens velat leva.
Det är i dom lägena man får panik och tar tag i varenda litet halmstrå som finns. Det är då man är så sårbar att man villigt lägger sig på operationsbordet och amputerar sin magsäck för att få slut på eländet, en gång för alla. En del lyckas bryta sitt matmissbruk/sockerberoende men utan att veta statistiken på det så ger jag mig på att säga att det inte är många som lyckas med det i längden om de inte också ger sig i kamp med att medvetet inse sitt beroende och be om hjälp.
Självmedvetenhet, självinsikt, kunskap och ärlighet mot sig själv och våga få stöd från andra är också en stor hjälp.
PUSS OCH KRAM!

lördag 16 februari 2013

Chokladkaka LCHF

Hittade ett recept på Kladdkaka i Metro häromdagen med grekisk yoghurt i som inspirerade mig att prova min egen variant utan socker och vetemjöl. Kan ju säga nu när jag bakat den och smakat på den att någon kladdkaka blev det inte men absolut en chokladkaka.
Ingredienserna blev följande:
100 gram smör
150 gram mörk 85% choklad
4 st ägg
1,5 dl Steviaströ
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl rysk yoghurt

Sätt på ugnen på 220 grader. Smält smör och chokladen. Vispa äggen med stevian hårt. Blanda mjölen och bakpulvret. Vispa ner smörchokladen i äggvispet och rör därefter ner mjölblandningen. Blanda ner yoghurten. Smöra och ströa en pajform. Jag använde kokosflingor. Häll ner smeten och grädda mitt i ugnen i 25 minuter, vill du ha kladdigare så kortar du ner tiden till 10 minuter. Ytan ska stelna och få lite färg. Min stod inne i 25 minuter så den blev inte kladdig. Kyl kakan och stjälp upp den på ett fat. Servera med vispad grädde eller som jag gjorde; tog hälften rysk yoghurt, 1 msk steviaströ, 1 tsk vaniljpulver och 0,5 dl grädde som jag vispade ihop lätt och serverade till kakan.
Nästa gång ska jag testa att grädda den kortare tid men ja, smaken var det inget fel på men kladdkaka blev det inte.

måndag 11 februari 2013

Energisk på jobbet

Ja, det blir inte jättemycket bloggande när man inte längre är utan jobb, det har jag noterat själv. Blir lite dåligt samvete faktiskt - jag sviker mina bloggläsare (alla fjorton) och lite mig själv också. Men jag har märkt en sak inom LCHF-världen, många bloggar handlar om samma saker. Just nu skrivs det nog några miljoner inlägg om hästkött tex. Ha ha ha!
Det enda jag tänker är: Ja, vad inbillade du dig om du käkar halv - och helfabrikat för en billig penning?
Förvånad?
Samma sak med allt annat som dyker upp som har med mat eller hälsa att göra - en artikel skrivs i tex Aftonbladet och sedan tar det ungefär 2,5 dag så ligger det ute på de flesta bloggarna. Jag vill inte tugga om samma saker igen och igen och den fakta och de blogginlägg jag redan har skrivit finns ju här ändå, de försvinner ju inte.
Kommer lägga mer krut på att skriva om sådant som är nytt för mig och om mat, gastric-by-pass operationer, recept och lite privat också. Det innebär förhoppningsvis att det blir fokus på kvalitét istället för kvantitet. Jo, jag vet att det finns en blogg-regel för att få många läsare och det är att skriva minst en gång om dagen. Det kommer jag kanske göra i perioder men absolut inte varje dag, hela tiden.

Sedan jag började jobba den 26 november, förra året, har jag inte lyckats vara riktigt frisk i längre perioder. Det har varit jobb en vecka och någon dum sjukdom nästa vecka men i fredags hade jag lyckats jobba i två veckor på raken! Inga konstiga kramper eller kristaller i öronen på två veckor! YIIIIPPPPIIIIEEE!
Nu är jag inne på vecka tre och det jag har märkt är att min energinivå är väldigt hög vilket jag verkligen gillar. Jag är ju skittrist i lunchrummet med mina evinnerliga ägg, smör och kaffe men det ger mig både energi och mättnad som håller hela dagen. Jag börjar alltid dagen med mitt "fettkaffe" (ett ägg, ca 1 msk smör och ca 1 msk cocosolja, körs med stavmixer). Detta står jag mig på fram till lunch och då äter jag någon form av ägg (igen). Ofta blir det två knäckta ägg, blandat med lite grädde och smör som jag faktiskt kör i micron. Blir microomelett, smakar precis som vanlig omelett.
Äter inget mer förrän jag kommer hem och då äter jag en "riktig middag" med någon form av protein, fett och grönsaker. Basen är kål i någon form.
Brukar räcka med det faktiskt och jadå...sakta men säkert pekar vågen ner men det går i snigelfart...jag är en snigel!  Men för mig är ett kilo nog lika mycket mentalt som tio för någon annan.
En sak hände för någon månad sedan - magen brakade ihop totalt pga cocosoljan. Jag fick fruktansvärt ont i nedre delen av magen och det var bara en tidsfråga innan jag fick springa på toa, både en och sju gånger. Inget bra alls och så fort jag slutade med cocosoljan så slutade besvären ...men jag hade en liten misstanke om att det var vilken sorts cocosolja jag använde. Jag hade köpt Biofoods kokosfett..ja, just det, inte ens olja! (Fattig var jag)
Så nu har jag börjat med Markattas ekologiska cocosolja igen och ja, magen är helt okej.
Nu får kokosfettet gå till smörmedel av fötter och hud tills den är slut.
Så lärdomen av detta är: Allt som heter cocos är inte okej.
Så nej, jag är inte fullärd utan lär mig av mina missar också. Det jag känner just nu är att jag funnit en bra balans i min kost som funkar bra för mig. Någon annan kanske skulle svälta ihjäl men för min lilla magsäck funkar det bra.
Anar att det kommer dyka upp ett gäng semlor på jobbet i morgon..det är väl då jag är så där osocial och går ut med min kaffe och tar en cigg! ;-)
NÄR ska jag sluta röka då? Hm...får jag gå ner minst tio kilo till?  *S*