söndag 21 april 2013

Bojkotta Nestlé

Ibland blir jag lite så där "vad-var-det-jag-sa" när jag vet att jag bloggat om Livsmedels - och läkemedelsindustrin sedan jag började blogga. Ibland tycker folk jag är bara knäpp men så går månaderna och plötsligt dyker det upp nyheter som befäster det jag skrivit om, redan för något eller några år sedan.
Nu dyker Nestlé upp igen på nyhetsflödet och den här gången handlar det om vatten:
Nestlés ordförande tycker inte vatten borde vara en mänsklig, grundläggande rättighet. 

Av någon anledning har Nestlé varit ute i blåsväder många gånger och jag minns själv den första bojkotten, som gällde deras aggressiva kampanj i utvecklingsländer i både Asien och Afrika. Mödrar uppmanades att ge sina barn välling istället för att amma vilket resulterade inte bara i att de inte fick i sig näringsrik, naturlig föda utan också förorenat vatten då mammorna inte hade tillgång till rent vatten eller ens kunde koka upp vattnet innan de blandade det så kallade näringsrika vällingpulvret till sina barn. Barn dog!
Klicka på bilden så öppnas den i ett nytt, större fönster


Det var mitt första möte med att bojkotta ett företag pga oetisk reklamföring och sedan har Nestlé förekommit då och då i bojkottningssammanhang...och ÄNDÅ är företaget ett av världens största företag. Folk fortsätter att köpa deras produkter. Jag vågar mig på att säga att Nestlé är jämte McDonalds och Coca-Cola de företag som är kungarna inom Livsmedelsindustrin och nej, inte bara utomlands - även i Sverige. Jag roade mig med att gå in på Nestlés svenska hemsida för att kolla vilka produkter som säljs i Sverige och laddade ner NÅGRA bilder på dessa produker för det är lättare att komma ihåg bilder än ord:
Kattmat, hundmat men även foder till andra djur, även specialkost som säljs hos veterinärer. 

KAFFE, KAFFE, KAFFE och varför inte en liten After Eight till kaffet? 

Gooooodis! Har även noterat att deras chokladbars innehåller spannmål eller ganska mycket färgämnen. 
Specialkost för vården: För förtidigt födda barn, sjuka barn, sjuka vuxna och tillskottsnäring för undernärda, gamla människor.
På Nestlés hemsida kan man läsa följande: 
Nutrition, hälsa och välbefinnande är Nestlés strategiska inriktning. Vi vill att du ska kunna göra hälsosamma val när det gäller mat och dryck. Vi tror också att god mat ibland innebär att man unnar sig det lilla extra!
Vi strävar efter att göra livet mer njutbart eftersom våra produkter inte bara smakar bättre, men de är också mer näringsrika. 
Låter ju underbart! De är hälsosamma, näringsrika och dessutom väldigt goda! 
Hm...vänta nu, något känns inte riktigt rätt här. 
Låter inte så gott i mina öron. 
Dessutom är spannmålen idag inte ens i närheten av det spannmål som en gång i tiden började odlas i Mesoptotamien för över 10 000 år sedan. Det har jag jag skrivit om flera gånger - även att det inte är arteget för oss människor - vi är inte vare sig fåglar eller gnagare! När man kallar människan för allätare innebär det faktiskt inte att vi kan äta allt, däremot kan/ska vi äta både animalier och vegetabilier. Men lika lite som vi äter mask, så bör vi inte äta sådant som inte är arteget. 
Vad är det som är så gott då? 
Ja, allt som triggar vår reptilhjärna, där lustcentrum sitter. Det är där vi får våra kickar när vi äter socker och vid det här laget vet väl de flesta att socker inte bara är rent socker utan även t ex spannmål omsätts till socker i våra kroppar. Lägg till tilsatserna och du har en jättegod cocktail av sockertriggers som gör att hjärnan går bananas och bara vill ha meeeeer! 
Det finns INGET bra socker, oavsett vad handeln säger. Inte ens inom raw-food: 

Olika sorters socker

  • Stärkelse (från exempelvis bröd, pasta, ris) består av långa kedjor av 100% glukos, druvsocker
  • Vanligt socker innehåller precis 50% fruktos (fruktsocker) och 50% glukos. I Sverige är detta oftast framrenat ur sockerbetor
  • Honung innehåller ungefär samma fördelning som vanligt socker
  • High Fructose Corn Syrup, det billiga sockret från majs som används i amerikansk läsk och godis exempelvis, är runt 55% fruktos och 45% glukos
  • Agavesirap innehåller upp till 90% fruktos och resten glukos
Ju högre andel fruktos desto mindre av sockret behöver du äta innan du blir fet och får diabetes.
Inte nog med att människor matas med dessa gifter; Nestlé ser till att även våra djur får i sig samma skit:
Spannmålsstinna foder till våra hundar och katter som precis som människan reagerar på det och blir sjuka och feta. 
Det enda "bra" produkt som Nestlé säljer är väl kaffet då...ha ha ha men nä, inte ens där! Åtminstone inte om man inte köper det ekologiska kaffet för i t ex för deras färdiga blandningar innehåller inte bara socker utan även tillsatser. 
Det är verkligen INGA PROBLEM att hitta negativa artiklar om Nestlé, t om Wikipedia har en bra sammanfattning om deras dumheter.  
Så varför blir man förvånad när Nestlé även tycker att tillgången till vatten ska privatiseras? 
Jag blir det egentligen inte för jag är ju den där jobbiga typen som tänker "vad-var-det-jag-sa?" Med tanke på hur mycket vatten vi redan nu köper i butiken för den är smaksatt med allsköns smaker och det verkar ju inte finnas något stopp på smaksättningsidéerna heller: 
Allt för att trigga sockerhjärnan!!! 

Glöm nu inte att allt hänger ihop! 
 - spannmål
-  socker
-  tillsatser
-  GMO
-  köttfabriker
-  icke artegen föda 
__________________
= övervikt, fysiska och psykiska sjukdomar vilket också påverkar vår intelligens - vi blir "dimmiga" i skallen.



Hur FASEN ska vi äta nu då???

Det finns massor med goda alternativ:
- Närproducerat (något som storföretagen jobbar hårt för att förhindra)
- Ekologiskt       ( något som storföretagen tycker är rena förlusten ekonomiskt)
- Artegen föda    (alltså, INTE sjuka hästar i köttbullarna eller oxfilén)
- Vild mat  - det du hittar i skogen, har än så länge inte livsmedelsföretagen lyckats manipulera.

Ja, jag är ledsen men det innebär att du helt enkelt får ställa dig i köket och laga maten från grunden! 

Och du...

BOJKOTTA NESTLÉ och "polarna". 
KONSUMENTMAKT! 









torsdag 18 april 2013

Sockerberoende - OA

Idag var jag på mitt första OA (Overeaters Anonymous) på uppmaning av Bitten Jonsson, författaren bakom Sockerbomben och den första behandlingsterapeuten i Sockerberoende här i Sverige. Hon säger att ALLA som har ett beroende oavsett vad behöver/ska gå igenom 12-stegsprogrammet och jag tänkte att jag kan lära mig mer om både mig själv och andra genom att gå på dessa möten. Idag blev det bara en slags introduktion om verksamheten.
Steg ett är: "Vi erkände att vi var maktlösa inför maten, att vi inte längre kunde hantera våra liv." 
Först tyckte jag den där punkten var lite konstig. Vad då maktlös? Jag är ju inte maktlös... jag har ju faktiskt tagit makten över min mat men så insåg jag precis det som tjejen sa om den livslånga maktlösheten inför maten: 
Jag måste passa mig hela tiden även OM jag inte faller för frestelsen att äta så är det en daglig strategi att hålla mig ifrån det. Även om mina triggers inte skriker mig i örat: ÄÄÄÄT MIG så viskar de minst en gång om dagen. Jag har massor med strategier för att undvika att bli triggad, bland annat "Det som inte syns, finns inte" så slipper jag se mina triggers så tänker jag inte på dem men det räcker med att de syns så hänger de sig i min hjärna - ÄVEN om jag kan hantera det. 
Så, ja, jag är maktlös på det viset för varje dag är en slags maktkamp mellan mina triggers och min vilja att låta bli att falla för mitt beroende. 
Det kommer vara så här i hela mitt liv, det är jag fullständigt medveten om. 
Idag blev jag "lurad" att äta socker faktiskt. Deltagarna på mitt jobb tycker jag är jättekonstig som inte äter socker i någon form och alltid tackar nej till deras inviter att äta bröd, kakor, godis osv. 
Idag var det samma sak när jag kikade in i ett av klassrummen. Ett helt gäng med kvinnor satt runt ett bord och hade dukat upp en massa ätbart. En av kvinnorna sträckte som vanligt fram en bit bröd och sa:
 - Varsågod och jag svarade i vanlig ordning: - Nej, tack! 
Men så såg jag att det fanns både avokado och ägg på borde och sa att okej, jag kunde ta några bitar avokado. Jag fick en gaffel och tog några bitar. Då visade hon på en skål med någon slags svart sås med sesamfrön i och jag frågade vad det var och om det var socker i den och hon lovade att det inte var det. Jag tog en gurkskiva och doppade den i såsen och precis innan jag skulle stoppa den i munnen stannade jag upp och tittade på henne igen och frågade om det var socker i det och hon svarade återigen nej men jag tyckte det såg misstänkt likt melass, så jag stack ut tungan och doppade såsen mot tungspetsen och jodå - det var JÄTTESÖTT!!!
Jag lade ifrån mig gurkan och sa att det INTE var okej att luras på det viset. Jag blev inte arg men skojade om att det var lika allvarligt som om jag hade försökt lura henne att äta griskött. Hon skulle inte "dö" av att äta griskött precis som jag inte "dör" om jag äter socker men ingen av oss skulle uppskatta det av andra anledningar. 
Hädanefter kommer jag inte ens säga nej tack utan bara gå förbi. 
Det är väldigt konstigt att folk inte kan respektera att jag inte KAN eller VILL äta socker. För mig är det en drog och min hjärna har utvecklat en sjukdom mot detta gift. Alla är inte sockerberoende men JAG är det och jag kommer aldrig någonsin acceptera att människor inte kan acceptera ett nej tack, oavsett vad anledningen är. 
Jag kommer gå de tolv stegen och vem vet? En dag kanske jag startar en OA-grupp här i Angered...för det behövs! 
Jag kommer berätta här på bloggen om dessa möten och vad som händer i mina tankar och vad jag lär mig. 

måndag 15 april 2013

Äta bör man annars dör man...?


Såg att jag fått kommentarer på mitt inlägg "En LCHF:ares försvarstal" som även ligger på Kostdemokratis sida och fann en länk från Josef Booberg som jag tycker alla skulle läsa;

Tio sätt att mörda mänskligheten i namn av "evidensbaserad vetenskap" 

Det handlar fortfarande inte om att äta litervis av smör varje dag utan helt enkelt att försöka äta och leva utan de dumheter som mänskligheten idag lever av och med. OTÄCKT men du kan välja bort mycket av det om du är medveten om det.

Gott tillbehör till stekt/grillat kött

Det är många som undrar vad man äter TILL alla ton kött som man äter som lchf:are... *ironisk*
Igår stekte jag kotletter i ugnen med lök och kryddor och till det kokade jag brysselkål, som jag sedan snabbt stekte i saften från köttet och löken. Pojkarna åt två kotletter var och jag en och så blev det naturligtvis lite brysselkål över och jag hatar att slänga mat.
Så idag blev det en liknande middag men stekte fläskkarré istället och kokade upp lite broccoli för att göra i princip samma sak: Lät broccolin fräsa ihop med saften från köttet och lök och lade även i den brysselkål som blev över från gårdagen.
Passar utmärkt att äta med något smaksatt smör eller vanlig Bearnaisesås. Mättande och mycket nyttigheter och framför allt - GOTT!

I går (söndag) röjde jag rent i mina rabatter och drog fram en del av de krukor där det växer perenner och kunde konstatera att de flesta nog har överlevt. Det var inte ultimat väder att städa i för det blåste rätt rejält, så det blev mycket löv som "rymde" när jag försökte sopa upp dem men nu är det värsta borta och blommorna är redo för att ta emot den nya säsongen! Älskar den här tiden med röj och planteringar. I slutet av månaden ska jag sätta igång med mitt stora projekt: bygga stooora odlingsbänkar där jag kan odla mer grönsaker och även öka på mitt jordgubbsland som inte får plats längre i min ena pallkrage. Varför odla en massa blommor när man kan odla mat? Blommorna får stå i krukor och i rabatterna utanför medan det jag odlar för att äta får komma upp i odlingsbänkarna som jag även ska bygga så jag har nät runt omkring med tanke på att mina katter gillar att göra sina behov där det finns jord. Gräsmattan ser ändå för hemsk ut så den ska helt bort.
Började förodla lite inomhus för någon vecka sedan men ja, det är helt enkelt för varmt inomhus även med fönstret öppet, så igår "byggde" jag ett litet drivhus på min tevagn där mitt förodlingsprojekt får bo fram tills det är dags att plantera om dem.
Katterna gillar att jag är ute och stökar också: Nu är det äntligen VÅÅÅÅR!



fredag 12 april 2013

Tonfiskröra lchf

När man kommer hem efter en hel veckas arbete vill man nästan inte laga någon mat alls. Det är väl då alla "vanliga" människor går förbi pizzerian eller kebab-haket och köper något färdigt..men ja, det kan inte jag göra.
Men jag blev sugen på någon tonfiskröra häromdagen och köpte allt utom...tonfisk!
Idag sprang jag in på Netto och köpte två små burkar tonfisk, rättvisemärkt i vatten, vårlök och romansallad.
Det är väldigt enkelt att röra ihop en majonäsbaserad sallad på vad man gillar.

Tonfiskröra:
Tonfisk i vatten, beräkna en burk för två personer
4 kokta ägg
2-4 vårlökar
5 cm gurka, skrapa ur frö-randen med en tesked
1-2 vitlöksklyftor (jag river min vitlök)
1-2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar
ca 2 dl majonäs
Skär gurka och vårlök smått, hacka äggen och blanda ihop allt med majonäsen.
Strimla någon sallad, jag valde Romansallad.
Rosta 1-2 skivor lchf-bröd och lägg upp fint på tallrik.
Enkelt, snabbt och gott!

Idag borde man fira lite extra när självaste grundaren av tallriksmodellen tycker att det inte funkar längre med tallriksmodellen som hon hittade på för 37 år sedan då hon jobbade på Scan!
HELT OTROLIGT men SANT!
Jag gapskrattade när jag hörde det på nyheterna i morse...kan gissa att det var många som kände en viss förhoppning om att framtidens kostråd kommer låta annorlunda än dagens.

Igår var jag på Valet och lyssnade på Bitten Jonsson, författaren bakom boken Sockerbomben och lärde mig en hel del om sjukdomen Sockerberoende. Kommer skriva om det i helgen. *cliffhanger*

söndag 7 april 2013

Världens äckligaste näringsdricka

I jakten på att få i mig den näring gick jag med i en grupp på FB där man bland annat säljer Kolodialt Silver och MSM. Jag frågade där om någon hade några idéer om varför mina fotsulor brinner sedan några år tillbaka så fick jag tipset att köpa B5 - Pantotensyra, som jag inte visste något om. Mina brinnande fotsulor började flera år innan jag började helt med LCHF och jag googlade redan då på det men fick bara upp att det var ett förstadium till MS bland annat och det kände jag att det inte gällde mig.
Så när jag ändå var igång att köpa B5 så beställde jag även Spirulinapulver och även påfyllning av Magnesium.
Så hur får man i sig Spirulinapulver utan att kräkas?
Ja, inte som jag gjorde första kvällen iallafall! :D

Jag blandade magnesium, spirulina och vatten och svalde ner mina B12 + B5 och Egazilen med detta...det var nog det äckligaste jag någonsin druckit men jag fick i allafall i mig det!
Gick och lurade på vad jag som är lchf:are och gastric-bypassopererad kunde blanda ihop för att få i mig det här utan att kräkas.
Så dagen efter köpte jag jordgubbar, blåbär och ingefära.
Mixade ihop detta med spirulinapulver och ställt i kylen - denna röra är..:SVART!
Men inte lika kräkäcklig som utan smaker.
Dricker ungefär en deciliter med denna röra utblandat i vatten på kvällen.
Nu får jag i mig lite mer protein än annars vilket är rätt nödvändigt när man inte klarar av att äta den mängd föda man är menad att äta för att "överleva".

Våren tvekar

Solen lyser men värmen lyser med sin frånvaro, även här i Göteborg. Det är varmt i solen om man sitter i lä men annars är det riktigt kallt. Nu vill man ju sätta tänderna i att förodla, städa upp i rabatterna och allt annat stök som våren innebär men allt är satt på paus pga kylan. Jag kunde inte riktigt hålla mig förra helgen så jag tog bort det nät som jag satte upp i höstas för att förhindra katterna att ha tillgång till hela gården. De tror att snö är en speciell sorts kattsand och jag har ingen lust att plocka upp några kilo kattbajs när snön smälter, därav nätar jag in mer än halva gården till vintern.
Nu åkte det ner och kunde sopa rent mina plattor från löv, skräp och väldigt mycket katthår. De har fällt väldigt mycket den här våren. När jag var klar tog jag fram min lilla trädgårdsgrupp, bara för att få lite vårkänsla men det var för kallt att sitta ute mer än korta stunder. Annars är det insidan som fått sig en uppdatering.
Har haft en hörnsoffa i ca två år som jag har HATAT av hela mitt hjärta. Den var inte bara ful utan väldigt obekväm. Stenhård att sitta i framför allt. Det spelade ingen roll hur mycket man försökte så satt man aldrig bekvämt i den. Har suttit och drömt om en annan soffgrupp sedan jag köpte den och så länge jag var utan jobb hade jag inte råd att köpa någon annan heller.
Nu hittade jag en soffgrupp på Blocket som dessutom fanns i Gårdsten (tio minuter hemifrån) och sonens kompis pappa har en liten lastbil så det var inga problem att hämta den. Jag hängde med för här skulle inspekteras och provsittas innan den fick följa med mig hem. MJUK och jätteskön att sitta i!
Dagen efter åkte jag och Samantha till Ikea och jag
en vit matta, kuddar och ett litet side-bord.
Jag hade tänkt köpa ett soffbord också men blev
tveksam över det då jag vet att kvalitén på just det
soffbord jag tänkte köpa är ganska dåligt. Jag väntar lite och kollar av Blocket istället för det ska ju hålla ett tag också.
Det bord jag har är fint men passar inte riktigt med soffgruppen.
Katterna testsov soffgruppen direkt och tyckte den funkade bra. Ha ha!
Så var det bara ett litet problem kvar...pianot!
Det har stått mitt på kortväggen och har också inneburit att jag inte kan möblera om på det vis jag ville. Så i tisdagskväll "bar" Oliver och Christoffer ut pianot till grovsoprummet för det skulle komma en lastbil och hämta det och ett annat piano från området. Jag är mäkta imponerad av killarnas styrka för de fick faktiskt ut det. Jag kunde inte ens lyfta det en millimeter!
Nu kunde jag äntligen möblera om vardagsrummet och äntligen är jag riktigt nöjd med det.

Ugnsgratinerad lax lchf

Var hos min dotter på påskdagen och hon hade köpt lax, som jag fick äran att tillreda.
Jag lyckades med konststycket att göra en otroligt god topping till laxen som jag vill dela med mig av.
Jag blandade ihop:
Detta var till 10 laxbitar:
400 gram Philadelphiaost
2 msk smör
4 Vitlöksklyftor
3 msk pesto
1 msk citronsaft.
Jag mosade ihop allt, inklusive smöret och fördelade över laxbitarna. Gratinerade laxen i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Jag lyckades få laxen precis lagom, så den var otroligt saftig och smakrik. Jag gillar egentligen inte lax men den här blev väldigt god. Till laxen serverades blomkålsris, sallad och en kall sås på gräddfil och finhackad schalottenlök. (Dottern hade glömt köpa gräslök)

Blomkålsgratäng lchf

Att laga mat behöver inte vara komplicerat eller ta särskilt lång tid och något som går snabbt att laga är blomkålsgratäng.
Jag hade köpt två påsar med fryst blomkål och påskskinka som såldes ut billigt efter påsken. (färdigkokt)

Ingredienser:
Blomkål - en påse för 2 personer eller ett litet blomkålshuvud.
Skinka eller annat rökt/salt kött
En lök
Vitlök efter smak
Gräddost
Blåmögelost
Creme fraiche, philadelphiaost och grädde
Salt, peppar och smör

Börja med att förvälla blomkålen, skär skinkan i tärningar, hacka lök och vitlök. Riv osten och ta en bunke och vispa ihop creme fraiche med philadelphiaost (hälften av varje), häll i lite grädde så mejerierna går att vispa och hälla över gratängen.
Smöra en gratängform och häll ut hälften av blomkålen över botten, salta och peppra, lägg i skinka, lök och vitlök och hälften av den rivna osten, sedan resten av blomkålen. Häll över såsen och toppa med smulad blåmögelost och riven ost. Dutta ut smör över gratängen. In i ugnen på 200 grader och grädda tills osten fått fin färg.