tisdag 17 september 2013

Den nya superdieten!


En av mina vänner på FB hade delat ovanstående bild och jag tycker att den är ganska talande när det gäller begreppet diet. Hur många tusentals kronor, tid och energi har inte lagts på omöjliga dieter? Undrar hur mycket pengar det läggs på Nutrilett, Modifast, Camebridge-soppor och allt vad det heter. Lägg till alla piller som både kan köpas på nätet, i Hälsokosten eller på recept? Samtidigt ratar man lchf-tänket för det är så FARLIGT! 
Såg att Annika Dahlqvist hade skrivit idag att den intelligenta människan väljer lchf medan de dumma väljer lågkalori - och lågfettkost. Det är ett ganska provocerande uttalande och det kommer hon få skit för anar jag men samtidigt kan jag hålla med henne - ALLA inom överviktsprevention och sjukvård talar om den explosion av sjukdomar och övervikt som skett de senaste årtiondena. Fler och fler inom området hittar vägen ut ur sjukdomar och övervikt genom att utesluta/minska kolhydraterna och stärkelsen och sakta vågar sig på att äta mer fett i form av smör och kokosolja etc. 
Andra håller envetet fast vid kaloritänket och kämpar sig blodiga med att gå ner några kilon i vikt, springer som en tok i skogen och tappar orken efter en period och vad händer...ja, kilona kommer tillbaka. Ja, de skulle komma tillbaka på mig med OM jag slutade äta lchf och började knarka kakor, bröd och pasta igen -det vet jag! Därför är det så otroligt viktigt att inse att man inte kan hålla på att banta för det klarar man bara i perioder = jojobantning. Samtidigt som man håller på med sin diet så skadar man sina inre organ mer och mer och det slutar med att man blir sjuk. 
Just nu är jag sjuk - jag är förkyld! Det känns superkonstigt att vara förkyld för inom lchf-världen är man inte förkyld! Fast okej, jag är inte helt utslagen men tillräckligt sjuk för att inte orka gå till jobbet. Anar att senast i övermorgon är jag tillbaka på jobbet. Anar också att jag antaligen inte kommer få någon mer förkylning den här hösten och vintern. Stork i korken? Jag? Näääää! *S* 
Tillbaka till tanken på dieterna och tänker på alla kommentarer i gastricby-passgrupperna på FB. Jag är absolut inte poppis i dessa grupper och många mailar till admin och klagar på mina pekpinnar. Oj, kör jag med pekpinnar? Antagligen för när folk skriver och berättar att de provat ALLT och gett upp och ser gbp-operationen som den sista utvägen så har de definitivt inte funderat på orsaken till sin övervikt. Eller jo, alla vet varför de är tjocka men att säga att man provat allt innan man insett att man inte KAN äta den typen av kost som orsakat övervikten -någonsin mer - det är mer skrämmande än att skära upp magsäcken tydligen. 
Där håller jag med Annika Dahlkvist - enbart de "dumma" lägger sig under kniven på 2000-talet när det faktiskt både finns kunskap och hjälp att sluta äta skiten som orsakade skadorna. 

                                
Vi kan inte lösa problem genom att använda oss av tankesätt som vi använde när vi skapade problemen. 
Det är så uppenbart och likt förbannat fortsätter både vård och människor, envetna intill galenskap att köra samma tankesätt, samma metoder och få samma resultat! 
Jag får skit för att jag också är opererad och ja, men det finns EN skillnad: - Hade någon viskat Atkins för mig för 18 år sedan så hade jag kastat mig över Atkins bok som jag läste 15 år senare. Jag hade anammat tankarna och provat för vad hade jag att förlora det året jag vägde mellan 150 - 170 kg? INGET! 
Jag var ju beredd att dö liksom och jag visste även att jag kunde dö OM jag opererade mig. Ingen kan påstå att man dör om man provar att utesluta kolhydrater och stärkelse. Nej, faktiskt inte, även om många "hört" att man kan det samtidigt som de utan problem stoppar i sig en Nutrliettbar med glukossirap, sötningsmedel etc. Jag fattar det inte! Eller när kollegan rynkar på näsan åt mina ägg med smör på jobbet, samtidigt som hon själv drar i sig mackor med mjukost där det t ex innehåller:
"Hårdost, vatten, räkor (10%), smör, mjölkpulver, mod. potatisstärkelse, smältsalter (E339, E452, E450), konserveringsmedel (E202)." (Lyckans Räkost, Kavli) 
Vem ska rynka på näsan åt vem? 
Vad krävs för att ändra sitt tankesätt? Jo, att vända på det, tänka utanför "boxen" eller faktiskt ta till sig andra människors tankar som tänker precis tvärt emot vad man själv tänker. 
Testa - du dör inte av det! Däremot kan hela din verklighet komma i gungning eller rent av göra dig både frisk och normalviktig. 
Det var dagens pekpinne! 





söndag 15 september 2013

Surkål

Så, nu har jag provat surkål. Efter lite frågor till Birgitta Höglund gav jag mig på att först steka bacon och sedan värma på surkålen med lite fänkålsfrön och timjan.
Det hjälpte INTE!
Fy fabian vad SURT surkål är! Det var så illa att jag faktiskt inte klarade av att äta upp den portion jag lagt upp utan det blev bara köttet jag åt upp.
Adam smakade också senare på ikväll och han grinade riktigt illa..
Min mage har gjort uppror också: Det bubblar och bråkar jättemycket.
Blir så full i skratt för jag fick frågan på Facebook igår när jag lade upp bilderna på min Svartkål om jag inte fiser mycket av all kål som jag äter och jag svarade att nej, det gör jag inte. Fiser ju aldrig om jag inte äter råa grönsaker för då reagerar min känsliga gbp-mage men ja, inte i jämförelse med förr på den tiden då jag åt "vanlig" mat.
Idag lade samma vän upp en status om att hon lagade pasta från grunden minsann och jag ställde samma fråga till henne, om hon inte fiser mycket när hon äter så mycket pasta. Hon har inte svarat...än! Ha ha!

Fläsklägg med lågkolhydrat-rotmos

Blev så glad när jag såg att Netto sålde Fläsklägg den här veckan. Sonen har tjatat med jämna mellanrum att han är sugen på rotmos så jag har haft just Fläsklägg i huvudet ett tag. Här finns både ben, fett och hinnor - alla de aminosyror som vi går miste om när vi bara äter muskelkött.
Igår blev det av!
För att få köttet mört och gott gjorde jag följande:
Skölj köttet under rinnande, kallt vatten.
Lägg köttet i en gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma av.
Lägg i en morot, en lök, kryddpepparkorn, lagerblad och svartpepparkorn. Jag stoppade även i lite kumminfrön, fänkålsfrön och korianderfrön.
Köttet fick koka under lock i tre timmar. Då var det så mört att det föll isär när jag försiktigt tog upp det ur fonden.
Jag silade fonden ren från grönsakerna och kryddorna för att koka det som skulle bli "rotmoset":
Jag kokade ner
2 morötter
1 en liten kålrot
1 litet blomkålshuvud
Skär morötter och kålrot i små bitar så de mjuka samtidigt som blomkålen.
När de var mjuka silade jag av dem från fonden, hällde ut fonden och mosade ihop grönsakerna med en rejäl klick smör, lite salt och svartpeppar. Mer än så behövdes inte och moset blev riktigt gott!

Idag blir det matrester på fläsklägget och surkål!

Hur det blir har jag inte bestämt i skrivandes stund.

Samtidigt som fläsklägget fick puttra på spisen höststädade jag min lilla gård och passade på att skörda min Svartkål som växt sig för stor för min lilla odlingskrage. Måste bygga högre takramar nästa år! :D
Funderar också på att göra en liten örtagård på utsidan. Tror jag kan få ha den ifred faktiskt.
Min svartkål...som ska rensas! 

Jordgubbsplantorna har tagit sig bra. Blir nog en god skörd nästa år.
Det konstigaste är nog att det fortfarande finns jordgubbar i september!
Sniglarna käkar upp dem men ändå! 

Isis ville vara med på ett hörn också! 

Hittade ganska mycket löss bland min svartkål och kålmaskar och annat otyg.
Men det blev en del ändå - hela diskhon var full!
Det blev tre stora påsar med förvälld kål som nu ligger i frysen. 


Idag trampade jag iväg till kyrkan för en gångs skull, enbart för att rösta bort chansen att Sverigedemokraterna tar sig in i kyrkan - då åker kyrkan bakåt i tiden med typ tusen år. Då blir det ingen hjälp för utsatta familjer, kvinnor, flyktingar och kvinnliga präster inte! De skulle också få 100 000 i partistöd om de kommer in. Det gillas inte! 
På vägen hem hade någon kastat ett soffbord som jag plockade med mig hem för storleken passar perfekt till min nya soffgrupp. Fick köpa en annan då den jag köpte i våras hade något slags klister på sig som bara blev värre och värre. Till slut insåg jag att det inte gick att få bort - oavsett vad jag försökte med. Nu bor den hos min väninna och jag sitter numera i en svart skinngrupp som är jättefräsch och skön. Bordet ska slipas, sänkas lite och målas i svart eller vitt. Det får dottern bestämma som den målare hon är! 

torsdag 12 september 2013

Gratäng med Savoykål

Var så sugen på en paj men samtidigt så var jag så trött idag efter jobbet att jag kände att jag inte orkade stå längre än nödvändigt i köket...det får bli en gratäng!
Hm...går in hos grönsakshandlaren på torget här hemma, rafsar åt mig några tomater, salladslök och när jag står i kön till kassan så plockar jag åt mig en Savoykålshuvud. 
In på Netto och fylla på förrådet av grädde och hitta någon protein att ha i gratängen - det fick bli bacon...och så hem!
Smörade en gratängform, och strödde lite mandelmjöl i botten.
Satte på ugnen på 200 grader.

För ungefär 4 personer (hungriga)
Ingredienser:
1 litet savoykålshuvud
3 salladslökar
3 paket bacon
1 dl creme fraice
3 dl grädde
ca 3 dl riven ost
ett paket fetaost
2 tomater
smör
mandelmjöl

Strimla kål och lök, klipp baconet i ca 1 cm breda strimlor. Stek först bacon lagom krispigt. När baconet är lagom stekt, lägg i kålen och löken. Peppra, salta och ha gärna i lite chili och muskot.
Vispa ihop creme fraiche, grädde och ägg. Salta och peppra lite.
Lägg lite riven ost i botten på gratängformen, sedan kål, bacon och lök. Över allt lägger du resten av osten. Skiva två tomater och lägg dem över och smula fetaosten över tomaterna. Dutta på lite smör och sätt in i ugnen.
När fetaosten har fått lite färg är gratängen klar. Ca 40 minuter.




onsdag 4 september 2013

Bahji med raita

Jag älskar ju att odla och jag älskar att laga mat och något jag älskar jättemycket är indisk mat! Gud, så mycket kärlek det fanns i den meningen! *S*
Kollade på Trädgårdsprogrammet som gick på tvåan ikväll och Tarek lagade indiska lökbollar och jag blev väldans intresserad av att testa detta a la lchf:


För att försäkra mig att inte receptet försvinner ut i etern så ligger orginalkopian här:

INGREDIENSER                 

cirka 4 st buntlök
2 st chili (efter smak)
2 klyfta(or)vitlök
1 tsk torkad chili
1 tsk kumminfrö
1 tsk korianderfrö
1 tsk gurkmeja
2 msk rismjöl
(byts ut mot kokosmjöl)
2 dl kikärtsmjöl
(byts ut mot mandelmjöl)
lite vatten
salt
olja till fritering (ekologisk, kallpressad, svensk rapsolja)
Raita:
2 dl avrunnen yoghurt (rysk)
1/2 dl hackad färsk mynta
saften av en halv citron
10-15 cm gurka – riven
lite salt
(Jag kommer säkerligen även ta i rostad spiskummin som jag gjorde sist jag lagade indisk raijta) 

SÅ LAGAR DU
Onion Bahji
Strimla lök, vitlök och chili fint. Ta även med den gröna blasten från löken. Salta lätt och krama in saltet ordentligt. Låt stå i 5 minuter så att vattnet från löken släpper. Mortla alla kryddor och tillsätt dem till löken. Tillsätt rismjöl och kikärtsmjöl. Knåda samman till en klibbig smet. Det skall gå att forma bollar av smeten, men den får inte vara torr. Tillsätt lite vatten om så behövs. Smaka av så att saltmängden är lagom. Forma till bollar och fritera dem i het olja, cirka 170 grader tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper och servera genast med raita.

Raita
Salta lätt den rivna gurkan och pressa ur vattnet. Blanda samman med de övriga ingredienserna.

Ååååh, det här ska lagas i helgen, lagom tills min bror kommer med sin sambo!
Måste köpa något gott att dricka till också!
På lördag ska vi gravsätta pappas urna...lite mindre roligt så vi får "passa på" att äta något gott! 

Gästbloggare hos Kostrådgivarna

Gästbolggat_orange
Idag har min första del publicerats på www.kostrådgivarna.se. Lite konstigt och lite roligt på en och samma gång. Den "långa" versionen hittar ni här och jag har lyckats korta ner "Min feta historia" till tre inlägg som kommer idag, torsdag och fredag. Lite nervös är jag allt men samtidigt superkul!
Till gästblogginlägget på Kostrådgivarnas sida